Spela på galopp i Sverige

Inom svensk travsport så finns det något som heter galopp, det är inte lika populärt som trav men lockar ändå publik och spelare varje vecka. Galoppen är populärare i länder som USA där sporten är större än trav.

Trav och galopp är två skilda saker. Det är främst två olika gångarter som utövas av hästen. Trav är när hästen samtidigt lyfter sina hovar diagonalt, det kan vara vänster fram och vänster bak osv. Galopp är när hästen gör en snabbare gång som gör så att den nästan springer. I galopp är det en jockey som det kallas, han eller hon sitter uppe på hästen i en sadel, i trav sitter kusken bakom hästen i en sulky och styr med långa tömmar.

Galoppbanor och spela på galopp

I Sverige finns det tre huvudbanor som galopptävlingar körs på. Dessa banor är Täby Galopp, Stockholm, Jägersro i Malmö och Göteborg Galopp. Förutom dessa finns det tre andra mindre banor. Man spelar på galopp genom att antingen besöka ATGs ombud som finns runt om i landet, vanligtvis i kiosker och matvarubutiker. Spel är också tillgängligt via internet på deras webbplats.

Olika spel som finns att spela på är V64 och V4. Det är en hel serie lopp som man spelar på. Det allra enklaste alternativet är att spela på vinnare och plats, man tar ett lopp i taget och väljer ut en häst man tror på. Man satsar på den och väljer om man tror att hästen vinner allt (vinnare) eller om den kommer som topp tre (plats).